Adını sıkça duyacağımız son dönemin yeni teknoloji harikası 3D Printer konusunda bugün açıklamada bulunacağım.Ülkemizde ayak sesleri yeni yeni hissedilmeye başlayan 3d yazıcılar (3d Printer) dijital tasarımları üç boyutlu katı nesneler şekline getirmeye yarayan yeni bir teknoloji ismini verirsek genel bir tanım yapmış oluruz.
Geleneksel model biçiminden farklı bir şekil ile çalışan yeni teknoloji harikası 3d yazıcılar CNC tezgahları gibi nesneyi sadece delerek veya oyarak şekillendirmiyor.3D Printer,üreteceği dijital tasarımını “katılımlı süreç” denilen art arda gelen madde katmanları şeklinde döşeyerek, birbirine peşi sıra birleştirerek meydana getiriyor.Yeni teknoloji cihazı olarak sayılmayabileceğimiz 3d printer tarihçesi 1980’li yılların ortalarında Chuck Hull tarafından icat edilen ve patenti alınan bir prototip oluşturuldu.Ardından yapılan yeni eklemeler ile cihaza yeni özellik olan üç boyutlu nesneler oluşturma imkanı sunuldu.
3D Printer teknolojisi ilk ilham kaynağını bir animasyon programından aldı. Bu programda dizayn edilen şekiller, ayrı ayrı katmanlara ayrıldı. Bu katmanları sırasıyla oluşturan 3d Printerlar ile sanal olarak dizayn edilen nesnenin katı cismi üç boyutlu yazıcı tarafından medyana getirildi.Bilgisayar ortamında tasarlanan herhangi bir ürün yazıcılar tarafından katı haline dönüştürülebiliyor.Aynı boyut ve aynı şekilde oluşturulan nesneler 3d printerlar ile yeniden tasarlanıyor.
3 boyutlu nesnelerin katmanlar halinde hazırlanması gerekirken,tasarlanan bu modellerin yazıcıya gönderilmesiyle üretme işlemi başlamış oluyor.Tasarımınıza uygun materyalinin seçilmesinin ardından plastik,lastik,kağıt, metal veya poliüretan benzeri materyallerden ham maddenizi belirleyerek oluşturduğunuz şekli somut bir cisim haline getirebiliyorsunuz.
Yazıcı bu olayı nasıl yapıyor sorusuna püskürtme, sıkma (sıkıştırma) veya 3D Printer’dan ürünün ortaya çıkarıldığı platforma malzemelerin aktarılması şeklinde aşamalardan geçilerek nesneniz katı haline ulaşıyor.
Bu yazıda 3D Printerlar hakkında bilgi sahibi olduk.Bir sonraki yazıda 3d printerların nasıl çalıştığını daha detaylı bir inceleme ile ele alacağız.
Esen kalın / Mustafa Özcan (mustafa@mustafaozcan.info)
Yasaklı sitelere girişte sorun mu yaşıyorsunuz? Hemen dns 2024 ayarlarınızı yapın! Bildiğimiz üzere ülkemizde ihlaller…
Tercüme bürosu, tercüme hizmeti alınmak istenen çeviri siparişleri ile tercümanlar arasında köprü görevi görmektedir. Akademik…
Aktif bir bilgisayar kullanıcısının istemeden de olsa başına gelebilecek durumlardan birisi; önemli dosyaların sonsuza dek…
Yasaklı Sitelere Giriş DNS Ayarı 2019 Engelleme yapılmış, erişimi yasaklı olan sitelere giriş nasıl yapılır?…
Android işletim sistemine sahip bir telefonunuz varsa şarkı evreni uygulamasına kesinlikle sahip olmasınız. Telefondan müzik…
I recently discovered this great online tool HTMLPen.com and I've been using it for a…