PHP Fonksiyonlar – Kullanıcı Tanımlı İşlevler

Bir süredir PHP konusunda yazı yazmıyordum,bundan sonra biraz ona ilgi verelim.PHP konusunda çok arkadaşım destek istiyor onlar için geniş bir arşiv oluşturayım istedim.

Kullanıcı Tanımlı İşlevler

<?php
function foo($arg_1, $arg_2, /* ..., */ $arg_n)
{
echo "Örnek işlev.\n";
return $retval;
}
?>

PHP ‘de işlev isimleri diğer isimlerle aynı kurallara tabidir. Geçerli bir işlev ismi bir harf ya da alt çizgi ile başlar, herhangi bir sayıda geçerli harf, sayı ya da alt çizgi ile devam eder.[a-zA-Z_\x7f-\xff][a-zA-Z0-9_\x7f-\xff]* şeklinde ifade edilebilinir.

<?php $makefoo = true;

/* Henüz varolmadığı için foo() buradan çağrılamaz,
ancak bar() çağrılabilir */

bar();

if ($makefoo) {
function foo()
{
echo "Uygulamanın çalışması bana erişene kadar ben yokum.\n";
}
}

/* $makefoo doğru olduğundan
artık foo() çağrılabilir */

if ($makefoo) foo();

function bar()
{
echo "Program başlatıldığı anda ben de varolurum.\n";
}
?>

Yukarıdaki örnekte gösterildiği gibi koşullu olarak tanımlandıysa, bu işlev tanımının işlev çağrılmadan önce yapılması gerekmektedir.

PHP ile tanışma

PHP nedir ?
Herkesin merak konusu olan şu konuya birde ben el atayım dedim.Bildiğiniz üzere platformdan bağımsız olarak, dinamik web sayfaları ve internet uygulamaları oluşturmak için sunucu tabanlı (Server-Side) çalışan HTML gömülü bir betik dilidir.

Personal Home Page ( Kişisel Ana Sayfa ) olarak bilinen PHP çok geniş kullanımlı bir yapıya sahip bir programlama dilidir.Rasmus Lerdorf tarafından ilk olarak geliştirilen PHP web üzerinden sayfasını ziyaret edenleri izlemek onlar hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla geliştirilmiştir.

PHP

1995 yılında kullanıcıyla buluşan PHP bugün 03 Mayıs 2012 tarihiyle 5.4.3 sürümü ile yoluna devam etmekte.

PHP dosya uzantılarına bakacak olursak: .php, .phtml .php5 .phps gibi dosya türlerini destekleyen yapısıyla bizlere çok fazla imkan sağlıyor.

Günlük yaşamda PHP, bloglarda,forumlarda, portal sistemlerinde,veri tabanlarında, yapay sinir ağlarında,matematiksel sistemlerde, sınıflardan fonksiyonlara her türlü işlevde kullanılan geniş bir kitleye sahiptir.

PHP, özellikle MYSQL veritabanıyla birlikte kullanılıp, Linux işletim sistemi altında iyi bir performans sergilmektedir. C/C++ diline olan benzerliği nedeniyle bu dili önceden bilenlerin PHP öğrenmesi oldukça kolay ve zevklidir.